Vesa

Rasismista on tullut muodikasta

Tietoon perustuva argumentointi ei ole muodikasta. Maailman ongelmista puhuminen ei ole muodikasta. Eurooppamyönteisyys ei ole muodikasta.  Tasa-arvon, veljeyden ja vapauden puolustaminen ei ole muodikasta. On muodikasta sanoa, että vaikka ei itse ole rasisti, joidenkin rotujen edustajat eivät kerta kaikkiaan sovellu asumaan modernissa yhteiskunnassa, koska he vaan ovat tietynlaisia.

Tuomas Enbuske kysyi kolumnissaan, antaisinko 10 000 euroa sijoitettavaksi juutalaiselle vai romanille. Hän arveli, että ajatusleikki paljastaa kenessä tahansa rasistisen puolen. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä ratkaisuni riippuu siitä, kummalla on parempi ansioluettelo sijoittajana. En ikinä antaisi kenenkään sijoittaa puolestani 10 000 euroa vain siksi, että henkilö kuuluu johonkin tiettyyn ihmisryhmään. Rasismia on juuri se, että antaa ennakkoluulojensa velloa. Ja siihen moni antaa nykyään itselleen luvan. Se johtuu siitä, että tietoon perustuva argumentointi ei ole muodikasta.

Tuomas Enbuske totesi myös, ettei eurooppalaisten kannata kantaa taakkaa siirtomaahistoriasta tai afrikkalaisten orjuuttamisesta, koska myös muslimeilla on ollut eurooppalaisia orjia. Ajatus on mielenkiintoinen, koska teollisen ja globalisoituvan yhteiskunnan valtasuhteet rakentuvat kuitenkin pitkälti siirtomaahistorian synnyttämän valta-asetelman perustalle. Ja siitä valta-asetelmasta hyötyvät suomalaisetkin, vaikka meillä ei ollut siirtomaita. Orjakauppa liittyy globalisoituvan maailman epätasa-arvoon melko kaukaisesti. Oleellisemmin asiaan liittyy se, missä olosuhteissa sohva, jolla nyt makaat, on koottu. Ei varmaan ainakaan eurooppalaisen, nälkäisen lapsen toimesta. Mutta maailman ongelmista puhuminenhan ei ole muodikasta.

Euroopasta puheen ollen, nykyään on tapana myös haukkua kreikkalaisia laiskoiksi. On muodikasta sanoa, että Kreikan valtion velkaongelma johtuu siitä, että kreikkalaiset ihmiset ovat sellaisia tai tällaisia. Monimutkaisiin ongelmiin on muodikasta hakea yksinkertaisia selityksiä. Ottamatta kantaa siihen, onko lisälainan antaminen velkaansa hukkuvalle Kreikalle muodikasta, totean että eurooppamyönteisyys ei ainakaan sitä ole.

Tämänpäiväisessä NYT-liitteessä kerrottiin ympäri maailmaa asuvista nuorista, jotka harrastavat seksiä webkameran edessä muutaman kymmenen sentin minuuttipalkalla, koska muutakaan tapaa elättää itsensä ei ole. Tämäkin on varmaan ihan OK, koska vapauden, veljeyden ja tasa-arvon puolustaminen ei ole muodikasta. Muodikasta on tällaisten epäkohtien edessä todeta, että asialla ei ole minulle merkitystä ja muslimitkin suhtautuvat meihin rasistisesti. Tai että pohjoisafrikkalaisilla oli eurooppalaisia orjia ja että suomalaiset ovat 1700-luvulla huoranneet Tukholmassa ja Pietarissa.

Summa summarum, perussuomalaisten rasistisiipi on onnistunut tavoitteessaan. Ihmisten leimaamisesta on tullut muodikasta. Rasismista on tullut muodikasta. Enää kenelläkään ei ole mitään syytä peittää inhoaan jotakin tiettyä ihmisryhmää kohtaan. Tai olla käyttämättä heikommassa asemassa olevia hyväksi. Alunperin rasistisilta kuulostaneista ilmaisuista on tullut arkipäivää ja "kriittisen" keskustelun normaali ulottuvuus.

Minusta se on hyvin ällöttävää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (129 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se on ällöttävää ja raukkamaista.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Rasismin näkemista kaikkialla on tullut muodikasta. Rasismia määritellään mielivaltaisesti, siitäkin on tullut muotia.

Mopo on tainnut karata käsistä vähän muillakin kuin "rasisti-siivellä".

Yleinen keskustelu rasismista on kaiken kaikkiaan epäonnistunut ja siitä on turha syyttää pelkästään "rasisti-siipiä". Halonen on omalla tyhmällä kommentillaan vahvistanut keskustelun hajoamista hedelmättömäksi vänkäämiseksi.

Enbuszken kirjoitus oli viisas.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Rasismin määritelmähän on yksinkertainen: ketään ei saa syrjiä rodun,ihonvärin tai uskonnon mukaan, mutta ketä tahansa saa arvostella törkeän käytöksen vuoksi.

Seksuaalisesta suuntauksesta tuossa julkilausumassa ei puhuta mitään, mutta ainakaan itselläni ei ole mitään homppeleita vastaan. Minulla on ollut monia homomiehiä ystäväpiirissäni.

Vesa Hack

Niin, rasismilla tarkoitetaan yleensä rodulliseen / etniseen taustaan perustuvaa syrjintää. Homofobia on asia erikseen. Sitäkin persuista kai löytyy niin paljon että heidän on tarpeellista boikotoida itsenäisyyspäivän vastaanottoa, koska siellä on muutama homo.

Jouni Kokkonen

Ei ole pitkä aika kun EU oli muotia. EU:hun liityttiin vain ja ainoastaan muodin vuoksi. Vastustajille naurettiin ja heitä pidettiin epämuodikkaina juntteina. Nyt kun touhun typeryys on paljastunut kaikille, itketään että se johtuu siitä, kun EU:n vastustus on muotia. Niin se muoti muuttuu.

Vesa Hack

Historiaa ei voi uusia, joten et voi tietää millainen tilanne Suomessa olisi jos Suomi olisi pysynyt EU:n ulkopuolella. Itse kannatan kansainvälistä yhteistyötä erittäin lämpimästi ja haluan, että Suomi pysyy EU:ssa. On ikävää, että niin moni haluaisi Suomen käpertyvän sisäänpäin.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Vesa Hack, Kokoomus: "Oleellisemmin asiaan liittyy se, missä olosuhteissa sohva, jolla nyt makaat, on koottu. Ei varmaan ainakaan eurooppalaisen, nälkäisen lapsen toimesta".

Vielä oleellisemmin asiaan liittyy se, kenen rakentama tai korjaama on se talo, missä sinä kirjoitat hymistelykirjoituksiasi. Ovatko sitä rakentaneet virolaiset ja venäläiset 2-9 € tuntipalkalla? Maksamatta centtiäkään veroa minnekään, mutta samalla jääden ilman eläke- ja sosiaaliturvaa, sekä terveydenhoitoa. Kuinkahan monta vammautunutta virolaista pikkuveljeämmekin on laahautunut takaisin kodumaahansa saamatta centtiäkään korvausta jopa invalidisoivasta vammastaan.

Ja kaiken tämän hyvän on järjestänyt Vesa Hackin Kokoomus, koska sillä tavoin suomalaisten rakentajien palkat on saatu poljettua alas ja vaikka asuntojen hinnat ovat nousseet kymmeniä prosentteja muutamassa vuodessa.

Minusta se on enemmän kuin ällöttävää, se on modernia orjuutta pahimmillaan.

Vesa Hack

Asun yli 50 vuotta vanhassa talossa, joten en tiedä kuka sen on rakentanut. Kokoomus ei kannata systeemiä, jossa virolaiset ja venäläiset työskentelevät 2 euron tuntipalkalla. Tietääkseni sellaisissa olosuhteissa ei voi Suomessa työskennellä laillisesti joten kannattaa mennä poliisin puheille, jos tiedossasi on tapauksia.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Olen parhaillaankin työmaalla, missä venäläiset sähkömiehet kertoivat saavansa 7€ tuntipalkkaa. Suomessa on kaksi eri maailmaa, mutta onneksi vielä monta puoluetta.

http://fifi.voima.fi/artikkeli/2011/kesakuu/muisti...

Vesa Hack

Puhuit myös 2 euron tuntipalkasta?

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Erehdyin, Suomessahan on maksettu jopa 1.59 € tuntipalkkoja! Ja vieläpä äärimmäisen tarkasti vartioidulla ja kontrolloidulla Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla!

Siitä voi jo hieman päätellä sen muunkin valvonnan tasoa, räjähtääkö silmille heti tuo Baabelin torni ja palaa sinisellä liekillä. Suomi on täynnä Valviran (Valevirasto) kaltaisia tunkkaisia mausoleumeja vailla mitään vastuuta ja moraalia.

http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2011/10/1...

Vesa Hack

Kuten itsekin tiedät, kyseisenkaltaiset tapaukset ovat laittomia. Ei kokoomus eikä mikään muukaan puolue ole aiemmin esittämälläsi tavalla tukenut ko palkkojen maksamista

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mutta ydinvoimala se vaan piti saada, hinnalla millä hyvänsä.

Ja tämä juuri on se hinta. Turha on kokoomuksen tai kokoomuslaisten yrittää ulkoistaa ongelmia, jotka ovat lähtöisin ydinvoimakiimaisilta puolueilta ja niiden hännystelijöiltä, joiden yksinomainen mutta kolminkertainen motiivi on ollut raha, raha ja vielä kerran raha.

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

Hölpöti hölp.

Ensi kerralla sitten jotain järkevämpää.

Jos nyt jokin on muodikasta niin persujen rasistisiipeilykammmo.

Tarjotkaa meille liikkuville äänestäjille muutakin kuin aivovammakaikua ja copypastea.

Muuten tippuu luvut edelleenkin.

Vesa Hack

Aika surullinen kommentti. Tulee mieleen Winston Churchillin kuuluisa lausahdus keskivertoäänestäjästä.

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

Sano elä muuta.

Tän takiahan se koko homma teillä kusee kun keskivertoäänestäjät "ei vaan tajuu".

EDIT:
Pahoittelen, muistin että olet vielä virheä, mutta loikkarihan sinä.
En tietysti siltikään voi olla samanarvoinen debatoija, koska olethan Sinä sentään "CRM business manager" ja kaikkea..

:D

Vesa Hack

En sanoisi, että keskivertoäänestäjä ei tajuu. Toistaiseksi ainakaan. Mutta aika moni tässä maassa ei tajuu. Kuten Katainen mainitsi, monelta on tolkku kadonnut.

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen
Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Heippa Vesa! Mielestäni tässä kirjoituksessasi paljastui ihan älyttömän hyvin se, mistä vihervasemmistolaisessa näkökulmassa on kyse:

Siitä, mikä on muodikasta :)

Sellainen normaali terveeseen jälkeen perustuva ajattelu ei ole teikäläisten heiniä :)

Ei mulla muuta. Mukavaa viikonloppuja ja terkkuja täältä junttirasistien Lieksasta.

Vesa Hack

Tästä kommentista taas ymmärrän, että sinusta on hauska heittää läppää siitä, että Lieksassa on henkilöitä jotka käyvät ihmisten päälle ihonvärin perusteella.

Ja jos jostakusta se ei ole hauskaa, kyse on varmaankin ahdasmielisyydestä "junttirasisteja" kohtaan?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Höpönlöpön.

Jos viittaat siihen lieksalaisten ja somalialaisten nuorten puukkotappeluun, niin siinä taisi kyllä olla ihan molemmilla osapuolilla puukot ja sovitut puukkohippastreffit, mutta äh, ketäpä se totuus kiinnostaisi, sillä se ei ole kauhean muodikasta :)

Vesa Hack

Jännää että juuri Lieksassa pieni vähemmistö mielellään sopii suuren enemmistön kanssa puukkohippasia. Mielestäni ajatus on vähän epäuskottava ja jos tällainen selitys saa hyväksyntää peruslieksalaisten keskuudessa, sanoisin että heillä on taipumus hyväksyä somaleihin kohdistuva väkivalta.

Jorma Laine

Tässä on pakko olla Helena Erosen kannalla. "Needs two to tango" - sanotaan.

Vesa Hack

"Riitaan tarvitaan aina kaksi", "Takes two to tango".

Äkkiseltään kuulostaa järkevältä. Silti jokainen vanhempi tietää, että iso lapsi saattaa kiusata pienempää ilman että pieni voi mitenkään puolustautua. Siksi eri-ikäisten lasten ei tule antaa itse selvittää kiistojaan. Koska he eivät ole tasa-arvoisessa asemassa sitä tekemään.

Samalla tavalla pikkuruinen etninen vähemmistö ei voi suojautua itseensä kohdistuvalta väkivallan uhalta. Enemmistö päättää, saako vähemmistö olla rauhassa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jeps, totta kai niin ei voi olla. Somaleillehan kaikenlainen väkivaltainen käyttäytyminen on täysin vierasta. Hah, miten voin ollakaan niin tyhmä, että edes sellaista keksi :D Hölmö minä. Totta kai yksin valkoihoiset tekevät väkivaltarikoksia, etenkin lieksalaiset kamalat rasistit.

(Mielestäni sinun asenteesi lieksalaisia kohtaan on rasistinen :D)

Jorma Laine

Isompi voi oki kiusata pienempää. Totta.

Jos kuitenkin pienempi ärsyttää (koska se on pienempi sitä sanotaan ärsyttämiseksi, ei kiusaamiseksi) se on riidan iso osa syy.

Toisaalta Isomman pitäsi lähtökohtaisesti olla se järkevämpi osapuoli.

Näkisin tässä, tietämättä tosiasiallista tilannetta, että molemmat on syyllisiä jollain tavalla. Tuskin vähemistön kimppun on käyty ihan tuosta vaan (out of the blue, if you prefer english version), toisaalta tuskimpa Lieksalaisetkaan on ihan pelkän ihonvärin vuoksi lähteneet tappelemaan. Ihonväri tosin saataa olla valtaväestölle väkivaltakynnystä alentava tekijä, etenkin jos on jotain rasistisia mielikuvia ihmisllä.

Needs two to tango...

Vesa Hack

Valitettavasti maailmassa tosiaan on olemassa ihmisiä jotka ovat valmiita tappelemaan ihan vain ihonvärin tai ulkomaalaisuuden vuoksi. Usein heitä nimitetään uusnatseiksi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kun kerran tummahkot ovat niin leppoisaa porukkaa, niin kuka ne kaikki sodat Afrikassa käy? Kuka oli se suomalaisvanhuksen potkinut yöntimo Kajaanissa? Ketkä todellisuudessa tekevät kaikki ne tummaihoisten tekemiksi väitetyt seksuaalirikokset? Miksi Lieksan tappelusta yksi afrikkalaistyylinen henkilö oli pidätettynä?

Sulla ei kyllä ole ihan kaikki natsit bunkkerissa. Öitä.

Jorma Laine

"Valitettavasti maailmassa tosiaan on olemassa ihmisiä jotka ovat valmiita tappelemaan ihan vain ihonvärin tai ulkomaalaisuuden vuoksi. Usein heitä nimitetään uusnatseiksi."

Totta.

Mutta ennen kuin leimataan Lieksalaiset totaalirasiteiksi, lienee Paikallaan selvittää olosuhteet, eikö?

Maailmassa on olemassa ihmisiä jotka...mutta tuskin niitä Lieksaan mahtuu kauhean montaa. Itse asiassa, mitä olen pienillä paikkakunnilla oleskellut, se porukka on varsin epäluuloista, mutta silti reilua. Sellaiset ihmiset ei käy kenenkään päälle vain ihonvärin vuoksi. Toisaalta sellaisissa paikoissa virhe "väärän värisellä" ei tarvitse olla iso, kun reaktio on suhteeton. Jostain tämän kaltaisesta lienee kyse lieksankin tapauksessa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Nooooh, sithän täällä on ollut mm. sellaista, että mamunuoret ovat heilutelleet autojensa ikkunoista paikallisille keskisormea ja huudelleet näille, moniin paikkoihin on jouduttu antamaan porttikieltoja, kun nuoret naiset eivät ole saaneet olla rauhassa yms. yms. yms. ettei nämä nyt mitään kultapojuja nämä meidän kulttuurinrikastajatkaan ole.

Markku Nieminen

Punavihreän kuplan ulkopuolella eläville on päivänselvää ihan omiin havaintoihin perustuen kummat käyvät kumman kimppuun valkoiset ns. mustien vai ihan päinvastoin. Sama lähi-itäisten ja romanien kohdalla.

Kokoomus ajaa etnoslummeja ja samalla poliisia alas, siis edistää näin raakaa katuväkivaltaa. "Turvapaikan"hakijoiden ympärillä pyörivä bisnes sekä tietysti em. rakennusalan hämärätyö on tukevasti kokoomuslaisten käsissä.

Arvovalinnoistahan tästä on siis vain kysymys.

Vesa Hack

Minusta on mielenkiintoista, kuinka pontevasti Helena asettuu enemmistön puolelle. En yhtään epäile, etteikö kulttuurisessa kitkassa voisi olla monenlaisia näkökulmia, mutta ainakin Hesariin haastateltujen uusnatsien vaikuttimet olivat puhtaasti rasistisia.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ai ne uusnatsis edustavat enemmistön mielipidettä? :D

Vesa Hack

Niin, minä en ole ajatellut että ne somaleiden päälle käyneet uusnatsit olisivat mielipiteiltään edustaneet kaikkia lieksalaisia. He kuitenkin kuuluvat Lieksassa etniseltä taustaltaan enemmistöryhmään, ja sinä tunnut hakevan ymmärrystä heidän tekemisilleen.

Tuomo Molin

Käsi sydämellä, jos ette seuraisi näitä nettikeskusteluja vaan tekisitte havaintoja vain ns oikean elämän perusteella niin kuinka moni oikeasti on huomannut rasismin lisääntyneen verrattuna aikaan ennen tätä persuhysteriaa?

Jorma Laine

Minä olen. Se kasvaa suoraan suhteessa varallisuseroihin.

Vesa Hack

Ei ole olemassa persuhysteriaa. Se että persujen kansanedustajat puhuvat neekeriukoista ja boikotoivat linnanjuhlia homojen vuoksi painetaan ennemminkin villaisella, koska "sellaisiahan ne persut ovat".

Minun mielestäni rasistinen puhe on kyllä lisääntynyt huomattavasti. Samoin tuntemani ulkomaalaisen näköiset henkilöt kokevat että rasistit ovat muuttuneet kärkkäämmiksi esittämään esimerkiksi avoimia solvauksia.

Markku Nieminen

Hakkaraisen neekeriukko <=> kokoomuksen "eurosijoitukset" ja maan muuttaminen kehitysmaaksi aina asukkeja myöten.

Anis Harran

"Käsi sydämellä, jos ette seuraisi näitä nettikeskusteluja vaan tekisitte havaintoja vain ns oikean elämän perusteella niin kuinka moni oikeasti on huomannut rasismin lisääntyneen verrattuna aikaan ennen tätä persuhysteriaa?"

Käsi sydämellä Tuomo, ainakin minä olen. Jos lakkaisitte elämästä Hommafoorumin ja vastaavien kulttipaikkojen virtuaalitodellisuudessa ja tekisitte sen sijaan havaintoja tästä maailmasta, jossa me muut elämme, niin huomaisitte ettei se "persuhysteria" ole mistään tyhjästä tullut.

Jorma Laine

Rasismi on tauti josta täytyy päästä eroon.
Kuitenkin Rasismin nimellä saatetaan likvidoida lähes millainen mielipide tahansa jos vain mielipiteestä löytyy yksikin maininta eri "rotuiseta" ihmisestä. Rasismin käsite siis on kärsinyt devalvaation.

On varsin selvää, että esimerkiksi syytetyssä Perussuomalaisessa puolueessa on rasistisia piirteitä joidenkin edustjien ja jäsenten kohdalla. Kenties jopa enemmäm kuin muilla puolueilla. Se ei kuitenkaan tee PS puolueesta sinällään rasistista. Maahanmuuttovastaisuuskaan ei ole rasismia.
Sen sijaan rasismia on asettaa jokin kansanryhmä kollektiiviseen "vastuuseen" yhden tai muutaman tekijän teoista.
Rautalangasta: Jos Somali raiskaa naisen, se ei ole Somalien perinteinen tai geneettinen tapa. Se on sen kyseisen yksilön päävika. Se ei ole hyväksyttävää tai muutenkaan hyssyteltävää, mutta se ei myöskään ole asia tai syy, minkä vuoksi pitäisi leimata koko kansanryhmä raiskareiksi.

Jos pitäjänmäessä Suomalainen alkoholisti raiskaa naisen, onko silloin kaikki alkoholistit vai kaikki pitäjänmäkeläiset raiskareita? *ref*

Perussuomalaisten kohdalla Rasismi syytökset on liioiteltuja. Rasismi on läsnä PS puolueen jäsenistössä vahvemmin kuin muilla puolueilla, mutta silti en katsoisi PS:ia sinällään rasistisiksi. Eräät PS:n profiilipelaajat kylläkin on sellaisia.

Vesa Hack

Vaikka KAIKKI persut eivät esiinny avoimen rasistisesti, KAIKKI persut suhtautuvat hyväksyvästi joukossaan oleviin rasisteihin. Mitä he silloin ovat?

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

No kerropa nyt reilusti Vesku ketkä persukansanedustajista (ilmeisesti heihin viittaat) ovat avoimen rasistisia ja ketkä vain pikkuisen rasistisia?

Kiva olisi toki kuulla millä perustein.

Itselläni ei ole poliittista tarvetta puolustella persuja, joten voit huoletta uskoutua.

Muutoin voi itselleni äänestäjänä jäädä virheellinen käsitys höpöttelijän pöpöttelijästä joka on vaikka minkä lautakunnan jäsen, mutta puhuu omalle äänestäjäkunnalleen sopivaa lööperiä lämpimikseen.

Vesa Hack

En tiedä uskallanko mainita ko henkilöitä nimeltä, heillä kun on taipumus tehdä itsestään uhreja ja nostaa herkästi kunnianloukkaussyytteitä.

Jorma Laine

He ovat perässähiihtäjiä, JooJoo miehiä/naisia, tahdottomia olentoja jotka vain seuraavat vahvatahtoisia (ja rasisti usein on sellainen.) Se ei kuitenkaan tee puolueesta kategorisesti rasistista puoluetta. Maahanmuutovastaisuus sinällään kun ei ole rasismia.

Perussuomalainen puolue on antanut mahdollisuuden ääriajattelulle. Joko se ei tunnista sitä tai siten se hiljaa hyväksyy sen. sekään ei leimaa kategoriseti puoluettarasistiseksi, sen sijaan sen muutamat edustajat leimaantuvat ihan omin nokkinensa sellaisiksi. mikä on toisaalta hyvä asia; eipähän ainakaan naamioiduta minkään HV ajatusmaailman taakse.

Vesa Hack

Minä taas olen sitä mieltä, että rasismin hyväksyminen tekee ihmisestä itsestäänkin rasistin.

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

""En tiedä uskallanko mainita ko henkilöitä nimeltä, heillä kun on taipumus tehdä itsestään uhreja ja nostaa herkästi kunnianloukkaussyytteitä."

Tuli tuosta mieleen semmoinen että kokoomuksessa on kuulemani mukaan ehkä pedofiileja ja perseeseenraiskaajia. En viitsi nimeltä mainita kun alkavat muuten vinkua. Logiikka on sama.

Kokeile sinäkin loan heittämisen sijaan ihan oikeaa asioiden eteenpäinviemistä ja jotakin rakentavaa.

En tiedä. Kai se on helppoa yrittää onkia ääniä noilla asiattomuuksilla. Mistä vain aita on matalin.

Tavallisen ihmisen on niin vaikea ymmärtää. Siis sen typerän keskivertoäänestäjän mistä Churchillkin puhui.

Mutta hyviä öitä silti sinnekin.

Vesa Hack

En ole ehdolla missään vaaleissa, joten tässä on kyse ihan vaan mielipiteiden vaihtamisesta. Sinäkö sitten olet sitä mieltä´, että perussuomalaisissa EI ole rasistista ainesta?

Jorma Laine

Rasismin hyväksyminen on yksi asia, sen suvaitseminen on toinen.

Ensimmäinen tarkoittaa sitä, että on "aatteen" kannalla, mutta ei itse tee mitään.
Jälkimmäinen sitä, ettei hyväksy sitä, mutta olosuhteista riippuen suvaitsee sen.

Molemmat on väärin. toinen vaan on enemmän väärin kuin toinen.

Jälkimmäisiä kutsun juurikin "perässähiihtäjiksi", henkilöiksi jotka tekevä omaatuntoaan vastaan yleisestä painostuksesta.

Ensimmäisiä kutsun nimellä idiootti.

Jonne Himanen

"Alunperin rasistisilta kuulostaneista ilmaisuista on tullut arkipäivää ja "kriittisen" keskustelun normaali ulottuvuus.
Minusta se on hyvin ällöttävää."

Syvästi samoin. Hyvin kiteyteytty.

Niin ja vaikka tietoon perustuva argumentointi ei ole muodikasta, ei argumentointi ylipäätään ole muodikasta. Muodikasta on vain käyttää sanaa 'argumentointi', ei sen todellinen merkitys tai siihen liittyvä velvoite keskustelussa.

Eronen antoikin tuossa jo esimerkkiä. BB kasvattaa meitä kaikkia.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin, luokitteletko sinä minut nyt sellaiseksi junttipersusuomalaiseksi, joka käy viikonloppuisin laulamassa karaokea ja iltaisin katsoo Big Brotheria? Olen silleen vähän kato huonompi tasoltani ja tyhmempi ja herrajumalamikäjuntti :)

En muuten edes katso Big Brotheria.

Jonne Himanen

Tosi hyvää argumentointia sulla ollut kun kommenttejasi katsoo.

edit: poe

Tuomo Molin

Koko rasismi-käsitehän on kärsinyt inflaation; esim hesari viimeisimmässä täysin älyvapaassa gallupissa totesi, että niin ja niin monta prosenttia ihmisistä ei menisi naimisiin eri rotuisen ihmisen kanssa tai edes deittailisi erirotuisen ihmisen kanssa(huomaa, hesarikin käyttää sanaa rotu vaikka maailmoja syleilevien mielestä mitään rotuja ei ole olemassa) niin sekin on rasismia. Kai nyt ihminen voi kaveerata, deittailla ja mennä kihloihin ja/tai naimisiin ihan oman mieltymystensä mukaan vai saako?

Vesa Hack

Niin, tasan tarkkaan siinä kai kysyttiin, millaisen taustan omaavan ihmisen hyväksyisit lapsesi puolisoksi. Omasta puolestaanhan jokainen saa valita.

Ennen kuin joku kysyy, toivon että omat lapseni löytävät aikanaan mukavat ja ystävälliset puolisot, jos heitä kiinnostaa joku löytää.

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

"En ikinä antaisi kenenkään sijoittaa puolestani 10 000 euroa vain siksi, että henkilö kuuluu johonkin tiettyyn ihmisryhmään. Rasismia on juuri se, että antaa ennekkoluulojensa velloa."

Kuuleppas nyt, edustuksellisessa demokratiassa tietyn ihmisryhmän kuten Kokoomuslaisten edustajat sijoittavat miljaardeja meidän rahojamme tuon tuostakin.

Vesa Hack

Toivottavasti ketään kokoomuslaista ei ole valittu rahoja sijoittamaan juutalaisuuden perusteella vaan Benin osaamisellakin on ollut hänen äänestäjilleen merkitystä.

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki
Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Taitaa Hackilta olla mopo karannut käsistä.

Ja on kerta kaikkiaan väärin ja raukkamaista syyttää lieksalaisia tilanteesta, jonka edellytyksiä eivät liene itse luoneet ja tahtoneet.

Etelän miehet ja naiset ilmeisesti mielellään projisoivat rasimin pohjoiseen kuten aiemmin Joensuuhun.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Eikö Helsingin kaupunkikin työnantaja ole hieman rasistinen, kun syrjivät maahanmuuttajataustaisia työhönotossa. Vai miksi siellä on syrjinnän vastainen ohjelma, jolla vähemmän edustettuja vähemistöjä suositaan työhönotossa?

Miksi siellä syrjitään maahanmuuttajia häh? Vai ovatko ne lieksalaisia, jotka Helsingin´kaupungissa vastaavat työhönotosta??

Karri Ojanen

Kiitos sekä asiallisesta kirjoituksestasi että asiallisista kommenteistasi, Vesa Hack.

Vesa Hack
Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Vesa Hack;
"Minä taas olen sitä mieltä, että rasismin hyväksyminen tekee ihmisestä itsestäänkin rasistin."

Kiehtova näkemys. Onko oikeutettua olla ylipäätään "reilusti rasisti", mielipiteiltään?..(jos tuota "mielipiteeksi" voi kutsua)
Entä jos hyväksyn yksittäisen rasistin parhaaksi ystäväkseni kaikkineen, tekeekö se minustakin rasistin, vai tarkoittaako se vain poliittisen tms. yhteisötoiminnan piirejä, joissa rasistisia (sinivihrein silmin katsoen) vihjailevat täytyy siis erottaa ja painokkaasti sanoutua irti päälle?

:) no joo, lähdin saivartelemaan, mutta totta mitä R.Jääskeläinen ylempänä sanoo, että kyllä edelliset hallituspuolueet ovat osallisia siihen miten kansalaisten asenteet kehittyvät, koska kansalaisten asenteet heijastelevat kannanottoja siihen tilanteeseen johon hallitus on meidät vienyt. Ei esim.PS:n kannatus jostain mystisestä asennemuutoksesta noussut, vaan vastauksena päättäjille saada poliittiselle kentälle sen kaltaisia asioita ajava tekijä.

Enkä itse ole huomannut rasismin olevan muodissa, ellei lasketa lehdistön ym. uutisten ja netin pintakuoha-osastoa muodiksi. Nämä jutut ovat nyt vaan niin mahdottomasti esillä.

Vesa Hack

"Entä jos hyväksyn yksittäisen rasistin parhaaksi ystäväkseni kaikkineen, tekeekö se minustakin rasistin"

Minun on hyvin vaikea kuvitella, että voisin pitää jotain rasistia parhaana ystävänäni. Kyllä minusta se jos jonkun paras ystävä on rasisti, kertoo myös ettei henkilö itse ole kovin sitoutunut kannattamaan yhdenvertaisuutta.

Jonne Himanen

"Entä jos hyväksyn yksittäisen rasistin parhaaksi ystäväkseni kaikkineen, tekeekö se minustakin rasistin,"

Minulla on ystävä jolla on voimakkaasti rasistisia asenteita. Olen hänen kanssaan vahvasti eri mieltä hänen kulloinkin esittelemiensä luulojen kanssa (lukee joskus scriptaa ja kaiuttaa sitä puppua).

Mutta on hän minulle rakas ystävä. Ja minä hänelle. Meillä on paljon muuta yhteistä.

"Enkä itse ole huomannut rasismin olevan muodissa, ellei lasketa lehdistön ym. uutisten ja netin pintakuoha-osastoa muodiksi. Nämä jutut ovat nyt vaan niin mahdottomasti esillä."

Ihanaa kun voi elää lintukodossa ja kiva kuulla ettei sinulla ole ollut kokemuksia rasismista. Itse olen tänä vuonna sattumalta joutunut kahdesti puolustamaan ihmistä väkivaltaiselta hyökkäykseltä. Mutta se on varmaan ihan eri asia.

turunen (nimimerkki)

Vesa Hack: "Summa summarum, perussuomalaisten rasistisiipi on onnistunut tavoitteessaan. Ihmisten leimaamisesta on tullut muodikasta."

LOL

Heli Hämäläinen

Olen eri mieltä. Meillä on hyvin tunkkainen keskustelukulttuuri, jossa yksilöiden mielipiteitä ei osata tulkita yksilöiden mielipiteiksi. Oinosen ja Hakkaraisen olisi tullut päästä osoittamaan mieltään kotiinsa ilman hirveää paheksunnan kuoroa. Jos heitä ei presidentin tarjoama ohjelma kiinnosta, on heidän oikeutensa valita päiväohjelmakseen jotain muuta. Heidän mielipiteensä esimerkiksi homoista ovat ahdasmielisiä.

Mutta keskustelukulttuurissamme ei sallita huonoja mielipiteitä. Herrat piti nostaa jalustalle julkisessa keskustelussa ja tuomita rasismi, homofobia jne. Ihmiset kyllästyvät vähitellen tällaiseen susi, susi -huuteluun eivätkä enää tunnista todellista rasismia ja syrjintää.

Itse olen kohdannut Suomessa todellista syrjintää, joka on ollut valtion alaisten viranomaisten harjoittamaa perustuen lakeihin, joilla syrjitään. Suomessa kun ihmisoikeuksia toteutetaan kollektiivisesti, ei yksilöstä lähtien. On aivan hyväksyttyä syrjiä jotakuta yksilönä, jotta voimasuhteet kansanryhmien välillä ovat tasan. Kuitenkin rasismin ja homofobian vastustaminen on juuri yksilötason juttu. Eivät perussuomalaiset kannata kollektiivisuutta.

Oinonen ja Hakkarainen itse vastaavat mielipiteistään, joihin heillä on vapaus. Mielipiteen vapaus on myös vapautta omistaa huonoja mielipiteitä. Älkää suotta pumpatko koroketta niiden alle. Ei rasismista ole tullut muodikasta. Sen sijaan kukkahattuilu on tullut tiensä päähän. Kollektiivinen yksilöiden mielipiteiden vainoaminen on totalitarismia, joka taas suomalaiselle on hyvin vierasta. Ensin siitä pyritään eroon vitsailemalla, mutta jos totalitarismista ei muuten eroon pääse, otetaan sitten kunnolla yhteen.

Jorma Laine

On myös mielipiteen ja sanavapautta oikeus kritisoida idioottimaisia mielipiteitä. Vrt. Oinonen/Hakkarainen/Soininvaara/Tuomioja yms.

Vai olisiko nyt "oikein" olla hiljaa jos joku (persu?) päästelee sammakoita? yhtä lailla kun joku muukin (Soininvaara/Tuomioja)

Ihmiset jotka ovat hiljaa pienistä vääryyksistä, itse asiassa tuovat lisänostetta isommille vääryyksille. Se koetaan hiljaisena hyväksyntänä. Sinun jos kenen luulisi tämä asia ymmärtävän.

Käyttäjän MattiPihkala kuva
Matti Pihkala

"Ihmiset jotka ovat hiljaa pienistä vääryyksistä, itse asiassa tuovat lisänostetta isommille vääryyksille. Se koetaan hiljaisena hyväksyntänä. Sinun jos kenen luulisi tämä asia ymmärtävän."

Jormalta erinomainen kommentti.

Kiitos Vesalle, että vielä jaksat tätä keskustelua käydä (jopa aamuyön tunteina)!

Tykkäämispisteet: Helena Erosen Fan Club 1000 vs. Vesa Hack 50

Argumentointipisteet: Helena Erosen Fan Clun 5 vs. Vesa Hack 1000

Vesa Hack
Heli Hämäläinen

Olen minä kritisoinutkin ja ennen kuin niistä sammakoista kasvaa vaikeasti hallittavia hirmuliskoja.

Perussuomalaiset sammakot pyydystetään ja kasvatetaan suuriksi. Näin tehdään karhunpalvelus perussuomalaiselle järkevälle politiikalle, joka haluaa tehdä yhteistyötä myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kanssa. Tänään pidin puheenvuoroja Transhelsinki -tapahtumassa esitellen itseni ja puolueeni perussuomalaiset. Olen tasan eri linjoilla Oinosen kanssa monista asioista, mutta nyt pidän hyvänä ratkaisuna kaikkien kannalta, että hän viettää itsenäisyyspäivää yksityisesti.

Kullervo Niittymaa

Plokkaaja syyttää kommenteissaan tiettyjä ihmisiä rasistisiksi mutta ei suostu pyynnöstä huolimatta nimeämään heitä vedoten mahdollisiin kunnianloukkaussyytteisiin. Miksi hän pelkää syytteitä jos hän kerran on oikeassa? Eikö hän luota oikeusjärjestelmäämme vai eikö hän usko itsekään omia puheitaan?

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Kun tuhlataan resurssit nettikirjoiteluun, pääsevät tositekijät helpolla.

Breivik ei pitänyt meteliä itsestään netissä, hän pisti toimeksi.

Samoin tämä saksalaisporukka ei juuri kehuskelut itseään netissä vaan pisti toimeksi.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Saksan+poliisilla+uusia+...

Vaarallisia eivät ole omalla naamalla ja nimellä esiintyviä mielipidekirjoittajia, vaan ne hiljaiset vedet.

Minusta jokaisella on oikeus inhoa mitä kukin pitää inhottavana, myöskin jokainen saa ihailee mitä kukin pitää ihailtavana, ei tunne voi kieltää ainakaan lakiteitse.

Aira Joki

Tosta Breivikin internet aktivismista voidaan olla montaa mieltä.

http://www.fastcompany.com/1768974/examining-oslo-...

Minusta Jokelan ja Kauhajoen kouluampujilla ja Breivikillä on paljon yhteistä tämän ulkoisen nettiesiintymisen kautta.

Nää saksalaiset neonatsipojat taisi olla aika syrjäytyneitä, heillä ei luultavasti ollut nettiyhteyttä, eivätkös he tehneet itsemurhan asuntovaunussa epäonnistuneen ryöstöyrityksen päätteeksi. Asia tuolta osin ei käsittääkseni ole ihan paketissa, eilenhän uutisoitiin kahdesta uudesta vangitusta. Kovasti häpeällinen asia tuntuu olevan saksalaisille viranomaisille. Selittelevät tätä sillä kun voimavarat keskitettiin islamterrorin kitkentään..

Käyttäjän jouniholopainen kuva
Jouni Holopainen

Rasistiseksi miellettävät ajatukset ovat ihan normaaleja eläimellisiä reaktioita ja siten luonnollisia. Luonnollisuus tosin ei ole peruste ihmisten väliselle toiminnalle. Tulee pysytä menemään näiden tunnepitoisten tuntemuksien yläpuolelle. Tuntemuksien jotka yleensä tarttuvat pienimpään nimittäjään. Se kertoo jotain ihmisen sivistystasosta.

Ja vaikka Enbusken blogista pidänkin niin tässä hänellä tuli aika huono ajatusleikki kuten Vesakin toteaa. Typerä sijoittahan se on sellainen joka valitsee meklarinsa etnisyyden perusteella eikä meriittien. Se on kirjaimellisesti huonoa bisnestä ja typeryyttä.

Dari-anne Suomalainen

Meidät on kasvatettu siihen, että olemme valittuja, pelastettuja, lunastettuja, etuoikeutettuja, vapaita laista, vapaita synnistä, vapaita kaikesta, tekemään mitä haluamme, sanomaan mitä haluamme, koska yksi juutainen mies on sijoittanut meidän elämäämme henkensä ja kärsimyksensä, antanut elämänsä meidän edestämme, josta syystä me olemme kuolemattomia ja ikuisia olentoja, pappiskansa Melkitsedekin järjestyksen mukaan.

Josta syystä meidän kuuluu vihata kaikkia juutalaisia ja julistaa heidät hylätyksi kansaksi, koska eivät suostu uskomaan, että näin on.

Kaikki enkelit ovat valkoisia ja musta Saara muttuu taivaassa valkoiseksi. (Näin lauloi kerran musta Saara, pien' neeker'lapsi hyvillään ). Musta on synnin väri.

He ovat oikeisto,( rikkaat ristityt, valkoiset ) oikealla, muut vasemmalla puolella, kuin elämän vääristynyt kuva, vuohet vasemmalla, heitetään helvetin tuleen tuomiopäivänä, köyhyys / impivaaralaisuus on synnin merkki, köyhyys on aina ( ei siunatuksi tulemista), rikkaus on merkki siitä että olet siunattu runsauden hyvyydellä. Ulkomaan köyhät/ mamut sysätään impivaaralaisten sekaan, ( kylille) kadotetut pitäköön huolta kadotetuista, kerjäläiset karkotetaan ulkomaille.

Jos et osaa tehdä rahaa, kartuttaa leiviskääsi, sinulta otetaan pois sekin mikä sinulla on ja annetaan sille jolla paljon on. Näytetään ovea ja joudut ulos siunattujen laumasta. Sanoo kaikkien rahanpalvojien pelastaja Kristus Harkimo. Hancksien valtakunnasta.

Hohhoijaa.... ja Kaarina Suonperä opettaa TV:ssä käytöstapoja 1800-luvulta. Vicktoriaanisuus on hienompaa kuin impivaaralaisuus, sehän selvä, korsetit kunniaan, pysyy ryhti ja massumakkarat kurissa.

Luonto pitää karsia, luonto ei ole suvaisevainen.

Tuomas Hako

Vesa Hackin, vihreiden ja kokoomuksen missio on selvästi saada myös eurooppalaiset lapset orjiksi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Vesa hoi, vielä tuosta tappelusta. Kun näitä afrikkalaisia ja lähi-itäläisi rykäisi tulla lieksaan tuossa pari vuotta sitten se parisen sataa, niin arvaapas mitä tapahtui:

Ne tappelivat keskenään :D

Niillä oli tuolla ns. Kaarisillalla etninen, rasistinen konflikti. Kurdit vastaan somput. Oli siitä lehdissäkin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Mitä mieltä muuten olet. Tulisiko myöskin silloin käyttää tuomioissa sitä "rasistinen motiivi" -juttua, kun tappelijat ovat reviiristä tappelevia uussuomalaisia ja onko mielestäsi oikeudenmukaista, että sitä käytetään vain silloin, jos toinen osapuoli on suomalainen?

Vesa Hack

Hyvä Helena,
Jos tappelu on syntynyt rasistisista motiiveista, totta kai näin voi sanoa. Henkilöiden välille voi syntyä tappeluita sekä rasistisista että muunlaisista motiiveista kummuten.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin että nyt löytyy ymmärrystä?

Vesa Hack

Mitä tarkoitat? Oletko sitä mieltä, että lieksalaisten uusnatsien Hesarissa esittämät rasistiset motiivit pitää muiden toimesta kumota?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Selasin nyt tuota hesarin juttua ja anteeksi nyt maalaisuuteni, mutta keitä ovat ne haastatellut uusnatsit?

Timo Tontti

Vesa tekee kommentointivastauksissaan juuri sitä mistä persuja syyttää; leimaa, kärjistää ja kaivaa vallihautoja siltojen rakentamisen sijaan.

Kauko Aatos

Joutava rasismilässytys on muotia. Valitettavasti siitä on siirrytty ajatusrikollisuuden puolelle kohti poliisivaltiota.

Mulle koko rasismilässytys täysin yhdentekevää. Yksikin pahoinpitely, ryöstö tai raiskaus on n kertaa vakavampi asia kuin kaikki netin "vihapuheet". Tosiasia kuitenkin on se, että en pysty aivojani niin pahasti puuduttamaan, että pitäisin järkevänä kieli-ammatti-lukitaidottomien motiiveiltaan ja taustoiltaan tuikituntemattomien ihmisten pitkäaikaista täysylöspitoa julkisin varoin. Etenkin kun nämä ovat vahvasti yliedustettuja useissa haittatilastoissa. Jos vesan mielestä tämä käytäntö on järkevää - sille en voi mitään.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Sit vielä yksi esimerkki siitä, mikä Lieksassa ihmisiä vituttaa. Ihan poliisi-setä oli itse kertonut mamu-iltamissa, että se on sellainen juttu, että jos vaikka lieksalaiset ja mamut tappelevat keskenään ja syytteitä tulee molemmille osapuolille, niin siinä missä mamu saa pelkän pahoinpitelysyytteen, lieksalaiselle tulee pahoinpitelysyytteeseen se tuomiota koventava "rasistinen motiivi" -huomautus.
Ilmeisesti myöskin sama koskee tilannetta, jos esim. somalit huutelevat ja esittelevät keskisormeaan paikallisille, niin onko se rikos? Jos lieksalaiset huutelevat somaleille ja esittelevät näille keskisormea, niin se on viharikos :)

Kun itse paikallinen somalien heimopäällikkökin on sanonut, että ongelmia on myöskin heidän puolellaan ja siihen on tartuttava, niin sitten joku Vesa Hack jostain kermaperselandista nillittää uusnatseista ja levittelee vihapuheitaan suomalaisista. Juuri tuollaisille kauhistelijoille sopisi hyvin ne Jouni Snellmanin uudelleenkoulutusleirit.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

"...mamu saa pelkän pahoinpitelysyytteen, lieksalaiselle tulee pahoinpitelysyytteeseen se tuomiota koventava "rasistinen motiivi" -huomautus."

Olikohan tuo poliisin omaa tulkintaa vai yleinen käytäntö koko maassa? Melko erikoiselta kuulostaa ja yleisen oikeustajun vastaiselta - ainakin minun oikeustajuni.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No näin minulle infottiin.
Minusta on hieman alkanut tuntua, että jos täällä nyt joku on natsi, niin ne natsit löytyvät tuolta poliisilaitoksen puolelta. Virkaintoisia, elämäänsä kyllästyneitä ukkoja, jotka nyt purkavat turhautumistaan ja keräävät sulkia hattuunsa. Siis ihan todella, jos poliisit kyyläävät keskusteluja ja selvittelevät, että onko jonkun mielipide rikos, niin aika oudoksi menee. Lieksassa koko sellainen keskustelukulttuuri on niin lapsenkengissä, että ylilyöntejä varmasti tapahtuu, mutta joku järki olisi oltava. Nimittäin itselläni heräsi erittäin suuri skeptisyys, kun täällä poliisi alkoi tutkia hyvin arvostetun kunnallispoliitikon puheita. Hänestä kun on hyvin vaikea uskoa, että olisi mitään "neekerit hirteen" -juttua heittänyt, mitä varmasti sellaisiakin on viljelty ja toki sellaisiin tuleekin puuttua. Mutta tuossa kohtaa tuli hieman mieleen, että onko sittenkin kyse tiettyjen ihmisten vaientamisesta.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Heh, rasismia "ehkäistään" rasismilla eriarvoistamalla kaksi eri ryhmää lain edessä. En epäile, etteikö pollari olisi niin sanonut. Näissä hommissa ei ole enää päätä eikä häntää.

Vesa Hack

Poliisit eivät päätä syytteistä, Helena!!! Onko sinulla muutakin tietoa asioista kuin Lieksassa valtaväestön keskuudessa kiertäviä juoruja, joissa todistellaan miten konfliktit ovat joko vähemmistön tai poliisin syytä?

Arvelit, että olen kotoisin "kermaperselandiasta". Terveiset täältä pääkaupunkiseudulta, jossa asuu kaikenlaisia maahanmuuttajia moninkymmenkertaisesti enemmän kuin koko Lieksassa on asukkaita. Omassa kaupunginosassani on reilut 12 000 asukasta, joista noin 1500 on maahanmuuttajia, eli suunnilleen sama osuus kuin keskimäärin muuallakin Helsingissä. He eivät häiritse minua kertakaikkiaan mitenkään, täällä on hyvin rauhallista ja mukavaa. Ainoastaan juna-aseman liepeillä aikaansa viettävät pääosin suomalaiset juopot muodostavat esteettisen ongelman, mutta sekään ei ole vakava eikä estä minua tai perhettäni käyttämästä junaa päivittäin.

Uskon, että minulla on huomattavasti enemmän kokemusta maahanmuuttajista kuin Sinulla. Päätimme esimerkiksi taloyhtiömme hallituksessa vuokrata kerhotilan bosnialaisyhdistykselle. Näen joka päivä ulkomaalaisia ihmisiä ja jopa työskentelen heidän kanssaan. Maahanmuuttajat eivät tähän mennessä yhtäkään kertaa ole aiheuttaneet minulle minkäänlaista harmia, ainoat kerrat kun joku on uhkaillut tai käyttäytynyt häiriköivästi, kyse on ollut jostain suomalaisesta juoposta tai narkkarista.Olen kyllä kuullut vuokrataloissa asuvilta suomalaisilta, että somaleista ja albaaneista on ilta-aikaan häiriöitä, koska he valvovat pitkään ja viettävät aktiivista ja äänekästä sosiaalista elämää.

En ymmärrä sinun asennettasi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minulla on erittäin positiivisia ja erittäin negatiivisia kokemuksia maahanmuuttajista. Asuin jonkin aikaa muuten itse kerrostalolähiössä mamujen ja mustalaisten keskellä ja kokemus oli erittäin positiivinen. Mutta esimerkiksi viimeisin erittäin huono kokemus on kuukauden takaa, Helsingistä itse asiassa (niin, kyllä minä joskus jopa liikun Lieksankin ulkopuolella), kun taas unohdin, ettei somalimiesten kanssa pidä KOSKAAN ruveta juttusille. Ei IKINÄ.
Mitä tulee tuohon "juoruun", että poliisi olisi kertonut faktoja viharikollisuudesta, niin nopeastihan sen todenperäisyys selviää, jos niin on tapahtunut julkisessa tilaisuudessa. Kyselenpä asian perään.

Mitä tarkoitin kermaperselandialla, niin kyllähän esim. Helsinki ja Lieksa on hyvin paljon toisenlaisia paikkoja monessakin mielessä.

Vesa Hack

Niin, Helsingissä on kymmeniä tuhansia maahanmuuttajia, Lieksassa parisataa. Kyllä nämä tosiaan ovat erilaisia paikkoja.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Kyllä poliisi voi sanoa noin, ei ehkä Helsingissä missä poliisit luultavasti ovat saaneet ehkä enemmän koulutusta tämäntapaisissa asioissa, mutta muualla kyllä. Olen itse asunut Lieksan kokoisella paikkakunnalla ja kyllä poliisin toimintavat ja puheet eroavat melkoisesti Tampereen poliisin vastaavista.

Vesa Hack

Suosittelen siinä tapauksessa lieksalaisia pitämään jäät hatussaan ja tarkistamaan yksittäisten poliisimiesten näkemykset taholta, jolla on valtuudet ko asioista päättää (=syyttäjä)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Vesa, ehkäpä ensinnäkin Lieksan ja Helsingin väkiluvussa on jonkinverran eroa, toisaalta kannattaisi ottaa huomioon sellaiset seikat, että millaisia maahanmuuttajia näissä paikoissa on (Lieksassahan asuu näiden hum.mamujen lisäksi venäläisiä, aasialaisia ja porukkaa monista Euroopan maista. Käsittääkseni heitä kohtaan ei "rasismia ole") ja toisaalta se, että Lieksassa työttömyysprosentti on melkoinen ja kuvaavaa on se, että lieksalaisista kotitalouksista toimeentulotukea joutuu hakemaan muistaakseni 40%.
Olen hyvin paljonkin joskus viettänyt aikaani Helsingissä, itse asiassa voisi sanoa, että asustelin siellä yhden talven, ja minusta on tosi outoa, että noin rankalla kädellä vertaat näitä paikkoja toisiinsa. Kun Lieksaa ei voi edes tarkastella vertaamalla tätä Joensuuhun, niin Helsinkiin vertaaminen tuntuu sitäkin oudommalta. Tämä on hyvin pieni kaupunki, joka on pinta-alaltaan valtava. Jotain kertoo esim. se, että eräs kotipalvelussa työskennellyt lähihoitaja kertoi kerran viikossa käyvänsä jossain tuolla hornantuutissa jotain mummoa kylvettämässä. Mummolla meni aina tovi, että sai äänensä kulkemaan, koska saattoi kulua viikko, ettei mummo nähnyt muita ihmisiä eikä siis ollut jutellut kenenkään kanssa.

Minusta on hyvin suuri sääli se, että Lieksan ongelmia mm. maahanmuuton suhteen, tarkastellaan vaikkapa helsinkiläisestä näkökulmasta, koska se ei vaan toimi ja siitä tulee väistämättäkin hyvin ylimielinen ja halveksuva kuva, jos ymmärrät mitä tarkoitan, ja varmasti ymmärrät jos haluat ymmärtää.

Vesa Hack

Joo, varmasti Helsingin ja Lieksan välillä on paljon eroja. Joka tapauksessa maahanmuuttajia Helsingissä on Lieksaan verrattuna moninkertainen määrä, sekä absoluuttisena lukuna että asukaslukuun suhteutettuna.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

On varmasti, mutta kuvittelepas jos Helsingissä ei olisi yhtään pakolaistaustaista maahanmuuttajaa ja sinne nyt rykäistäisiin kertalaakista vaikkapa sellainen 10 000 somalia ja kurdia. Mitä luulet, kuinka heidät otettaisiin vastaan?

Vesa Hack

Mitä yrität todistaa? Aiemmin olet vakuuttanut, että lieksassa uusnatsien ja maahanmuuttajien väliset tappelut ovat olleet molempien syytä. Nytkö oletkin sitä mieltä, että ne ovat enemmän lieksalaisten vastuulla, mutta lieksalaiset ovat olosuhteiden uhreja?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ei, yleistä ilmapiiriä yritän sinulle valaista. Sinulla on ilmiselvästi ongelmia tuolla empatiapuolella :)

Uutta minulle muuten oli se, mikä äsken minulle selvisi, että nämä parisataa somalia ovat kaikki samaa perhekuntaa. Isot ovat perheet Somaliassa, et vaikka itse lasken perheeseeni kuuluvaksi vanhempani, sisarukseni puolisoineen, isovanhempani ja mieheni muksut, niin 200 henkilöön päästäkseni minun täytyisi laskea mukaan koko suku.

Ville Karppinen

Vesa on puoliksi väärillä jäljillä päätelmissään. Sanoisin että mamumyönteisyys on aivan yhtä muodikasta kuin kriittisyyskin ja kummankin osapuolen fanaattisin siipi on aivan yhtä ärsyttävä ja ällöttävä.

Pelottavinta tässä Hackin kirjoituksessa on kuitenkin sivuuttaa Enbusken täysin selkeä ja ymmärrettävissä oleva pointti täysin. Vaikka hän käyttikin esimerkkinä rahaa, niin voimme esittää kysymyksen myös toisin:
Olet 18v nuori nainen ja valitset kulkuväyläsi joko Kaisaniemen puiston läpi yöllä, tahi sitten toista yleisesti tuvallisemmaksi miellettyä reittiä pitkin, niin kumpaa kuljet?
Todennäköisesti kuljet jotain muuta reittiä kuin puiston läpi (ja olet rasisti koska pelkäät että musta mies raiskaa sinut?) ja todennäköisesti antaisit rahasi mieluummin juutalaiselle kuin romanille (jos sinulla on siis kysymyksenasettelun asettema teoreettinen pakko tähän tietämättä heidän sijoitustaitojaan, minkä Hack tietysti sivuutti kokonaan viherlasiensa läpi katsoessaan - Enbuske mainitsi että tiedät osapuolista ainoastaan etnisen taustan juurikin sen takia ettei Vesan vastineiden tyylisiä juttuja tulisi).

Se, että kieltää tämänkaltaisen ajattelun (teoreettinen ajattelu perustuen logiikkaan), ei voi johtaa kovinkaan terveisiin lopputuloksiin. Oletankin ettei Vesa yksinkertaisesti uskalla kysyä oikeaa kysymystä itseltään, koska huomaisi että hänenkin sisällään asuu pieni rasisti.

Vaikka Vesa harrastaakin itse väheksymäänsä tunteeseen perustuvaa argumentointia, on tekstistä löydettävissä asiaakin. Esim. kreikkalaisten laiskuus on aivan samanlaista laiskuutta kuin meidänkin laiskuutemme. Eli huonot päätökset tehdään eduskunnassa välittämättä kansan tahdosta ja Ollila haluaa että tekisimme enemmän töitä, koska kirstusta loppuu kohta valuutta - taidamme olla siis laiskoja.

Vesa Hack

On aivan mielipuolista kysyä, "antaisitko juutalaiselle vai romanille sijoitettavaksi 10 000 euroa, jos et tietäisi henkilöstä muuta". Kyse on täysin hypoteettisesta tilanteesta vailla minkäänlaista logiikkaa, en todellakaan antaisi kummallekaan senttiäkään sijoitettavaksi ko tiedon perusteella. Vain idiootti antaisi, ehkä Enbuske halusikin vedota heihin kirjoituksellaan.

Mitä tulee esimerkkiisi 18-vuotiaan tytön reittivalinnasta: totta kai kannattaa mieluummin valita vilkas reitti jolla on paljon ihmisiä kuin pimeä ja autio puisto, jossa on tapahtunut raiskauksia. Tuolla nyt ei ole mitään tekemistä rasismin kanssa, kyse on ennemminkin kaupunkimaantieteestä ja ennakoivasta turvallisuushakuisuudesta.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Luottamus täyttyy ansaitta, on suomalaisia ja venäläisiä jotka ovat uskotelleet paljon suurempiakin summia minun huostaan.

Kun on rehellisen miehen maine se toimi, ei se kansallisuudesta ole kiinni.

Tosiasia on kuitenkin, että EU suomessa Somalialaiselta tai Venäläiseltä se vaati suurempia ponnistuksia kun Belgialaisilta.

Anis Harran

"on suomalaisia ja venäläisiä jotka ovat uskotelleet paljon suurempiakin summia minun huostaan"

Mielenkiintoista. Onko ne summat uskoteltu huostaasi bisnestä vai poliittista toimintaa varten?

Ville Karppinen

Mutta juuri tuotahan Enbuskekin yritti selittää. Ennakoivaa turvallisuushakuisuutta.
Onhan se toki helpompaa vastata hänelle "Heh, onpas tuo Tuomas hölmö. Eihän minulla ole rahaa, joten en anna rahaa kummallekaan!"

Useimmat filosofian kysymykset ovat hypoteettisiä, absurdeja ja joidenkin mielestä turhia. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa että on monenlaisia kysymyksiä, joita on vaikeaa mittailla muuten kuin teoreettisesti.

Edit: Jos sinulta kysytään elämän tarkoituksesta, niin eikö ole hienompaa käydä kattava itsekeskustelu vaikka onnesta, objektiivisuudesta ja lisääntymisestä, kuin vain todeta; eihän sitä voi tietää.

Vesa Hack

Paremminkin niin, että NOIDEN TIETOJEN PERUSTEELLA EN TODELLAKAAN ANNA KUMMALLEKAAN SENTTIÄKÄÄN SIJOITETTAVAKSI. Kaisaniemen puiston hiljaisuus yöaikaan ja siellä sattuneet väkivallanteot taas ovat tietoa, joka kannattaa ottaa huomioon reittivalinnassa. Rasismin kanssa sillä ei kyllä ole minkäänlaista tekemistä.

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

"Kaisaniemen puiston hiljaisuus yöaikaan ja siellä sattuneet väkivallanteot taas ovat tietoa, joka kannattaa ottaa huomioon reittivalinnassa. Rasismin kanssa sillä ei kyllä ole minkäänlaista tekemistä."

Olipa muuten sitten taas kuolematon sutkautus. Tätä voidaan varmasti käyttää jatkossa suuntaan jos toiseenkin.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Kaisaniemen puiston lisäksi kannattaa vältellä myös Ruttopuistoa. Minut ryöstettiin siellä. Asialla olivat muuten ihka omat kantaväestön spesialistit.

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

Onko muuten poliisilla kielellinen pätevyys seurata myös muiden kuin suomea puhuvien maahnamuuttajien kirjoittelua facebookissa tai muualla?

Aira Joki

"Onko muuten poliisilla kielellinen pätevyys seurata myös muiden kuin suomea puhuvien maahnamuuttajien kirjoittelua facebookissa tai muualla?"

En olisi tästä niin huolissani, poliisilla on varmaan omat keinonsa. Eikös tälläkin hetkellä ole terroristitutkinta pääkaupunkiseudulla käynnissä?
Vaarana on tosin tuo edellämainitun Zwickaun kaltainen tilanne. Keskitytään niin tarmolla esim.ääri-islamistipiirien touhujen valvontaan että kotoisat rasistit jäävät turhan vähälle huomiolle.

Kirjoittelin aiemmin aamulla Freddylle noista Saksan neonatseista. Olin asiassa siinä mielessä väärässä että he eivät ilmeisesti olleetkaan syrjäytyneitä vaan heillä oli paikkakunnalla käytössään jopa uusnatsimuotiin keskittynyt vaatekauppa josta käytiin hakemassa sesongin muodin mukaista siegheil tavaraa:D

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

"Kirjoittelin aiemmin aamulla Freddylle noista Saksan neonatseista. Olin asiassa siinä mielessä väärässä että he eivät ilmeisesti olleetkaan syrjäytyneitä vaan heillä oli paikkakunnalla käytössään jopa uusnatsimuotiin keskittynyt vaatekauppa josta käytiin hakemassa sesongin muodin mukaista siegheil tavaraa:D"

Tuohan kuulostaa mukavalta. Olivatko vaatteet kotimaisia?

Eila Jokimaa

Tuo juutalaisen ja romanin vertaaminen viittasi vain siihen infoon, jonka kyseiset käsitteet tuovat automaattisesti kaikkien muistiedustuksista. Yleensä kyseinen info on usein hyvin samankaltainen kaikilla saman kulttuurin edustajilla. Vaikka et pitäisi ennakkoluulojasi riittävinä tehdäksesi niiden pohjalta päätöksiä, niin silti omaat samat ennakkoluulot kuin muutkin juutalaisten ja romanien maineen tietävä. Enbuske lähinnä kai tarkoitti, että ennakkoluulojen sivuuttaminen vaatii enemmän energiaa, sillä pidemmälle menevä tiedollinen ja emotionaalinen prosessointi vaatii sitä. Ja jos sinulla ei ole mitään muuta infoa kuin ennakkokuulosi, joudut toimimaan niiden pohjalta. Tietysti saatat olla niin mahdottoman sivistynyt, ettei sinulla kerta kaikkiaan riittävästi ennakkoluuloja päättääksesi kumpaan luotat enemmän. Tuolloin joudut arpomaan romanin ja juutalaisen välillä esimerkin kaltaisessa hypoteettisessa tilanteessa, jossa ei annettu muuta tietoa kuin ennakkoluulot. Se taas ei välttämättä ole selviytymisen kannalta optimaalista.

Vesa Hack

EN tee suurissa asioissa päätöksiä riittämättömien tietojen saati ennakkoluulojen perusteella.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Kiitokset hyvästä avauksesta!

Aika vaikea lähteä keskustelemaan maahanmuutosta asiallisesti kun toisella puolella kaivataan vuoden 1918 meininkiä takaisin. Ihmettelen suuresti , että miksi jytky-puolueen johto (jota ei käy kateeksi) ei saa paikallistason poliitikoitaan ruotuun? Sananvapaus ei ole vastuutonta eikä sitä, että sanotaan mitä sylki suuhun tuo.

Kuinka monen Suomessa asuvan valkoihoisen tiedätte saaneen uhkailuja tai huonoa kohtelua ulkomaalaistaustansa vuoksi vai onko se ainoastaan afrikkalaistaustaisten ihmisten etuoikeus?

Anis Harran

"Kuinka monen Suomessa asuvan valkoihoisen tiedätte saaneen uhkailuja tai huonoa kohtelua ulkomaalaistaustansa vuoksi vai onko se ainoastaan afrikkalaistaustaisten ihmisten etuoikeus?"

Riippuu varmaan siitä, miten määrittelet valkoihoisen. Ovathan turkkilaiset, kurdit, persialaiset ja arabitkin valkoihoisia, mutta huutelua ja uhkaavaa käytöstä riittää. Venäläiset ja virolaiset saavat huorittelua ja ryssittelyä heti jos erehtyvät paljastamaan aksenttinsa tai pukeutuvat liian naisellisesti, mikä on Suomessa tietysti kiellettyä koska tuulipukutantat tulevat kateellisiksi.

Mutta on varmaan totta että mustat saavat eniten huutelua ja syrjintää.

Jukka Poikela

"Mutta on varmaan totta että mustat saavat eniten huutelua ja syrjintää."

Totta on myös se, että somalit tekevät Suomessa rasistisia rikoksia 22-kertaa enemmän kuin valtaväestö. Suuressa saatanassa eli Usassa on tehty myös sama vinkeä huomio - valkoiseen väestöön kun kohdistuu eniten rasismia.

Jukka Poikela

@ Vesa Hack
"Rasismista on tullut muodikasta. Enää kenelläkään ei ole mitään syytä peittää inhoaan jotakin tiettyä ihmisryhmää kohtaan. Tai olla käyttämättä heikommassa asemassa olevia hyväksi"
*
*
Suomalainen rasismi on loppupeleissä hyvin pientä lehdistön harrastamasta propagandasta huolimatta. Suurin osa "rasismistakin" on tervettä epäluuloisuutta toiseutta kohtaan. Yksi suuri selittävä tekijä suomalaisten rasistisuudella on varmasti islam. Rasistisempaa ja alistavampaa aatemaailmaa kuin islam ei ole tällä planeetalla vielä ollut.

Jos orjuudesta puhutaan, niin islam on tässä asiassa aivan omaa luokkaansa. Islam sallii ja kannustaa naispuolisten orjien raiskaamiseen. Tuo ohjeistus tulee suoraan koraanista, joten sitä vastaan ei voi pullikoida. Muhammedin esimerkki on myös aivan omaa luokkaansa ihmiskunnan historiassa.

Islam lähtökohtaisesti pitää vääräuskoista ihmistä huonompana. Heidän kanssaan ei saa ystävystyä, heidän naistensa kanssa ei saisi mennä naimisiin eikä heidän kanssaan solmittuja sopimuksia tarvitse noudattaa. Nimittely sikojen, apinoiden ja koirien jälkeläisiksi on pientä sen rinnalla, että vääräuskoiset kehoitetaan suoraan tappamaan. Moisia avoimia tappokehoituksia ei harrastettu edes natsien parissa. Hekin sentään pyrkivät joukkotuhontansa salaamaan.

Jos tuollaista aatemaailmaa erehtyy arvostelemaan, saa välittömästi niskaansa rasistisyytökset.

Minusta se on hyvin ällöttävää.

Pentti Järvi

Vesa Hackin ja kaltaistensa mielestä islam on ok ja sillä siisti.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Voi tulla järkytyksenä, Pentti, mutta useimpien suomalaisten mielestä islaminuskossa ei tosiaan ole mitään sen kummempaa kuin muissakaan uskonnoissa.

Hesarin taannoin julkistaman tutkimuksen mukaan 55% suomalaisista on enemmän tai vähemmän sitä mieltä, että islaminusko ei tälle maalle ole mikään ongelma - eikä se olekaan. Kaupan päälle 11% näkee, että koko asia on yks hailee tai on riittävän fiksua todetakseen, ettei tiedä aiheesta tarpeeksi osatakseen sanoa mitään.

Jäljelle jää tietysti se 35%. Kokonaismäärästä silti vain vaivaiset 14% on niitä, jotka nukkuvat yönsä pelosta täristen, kammoksuen niitä sängyn alla lymyileviä uskonsotureita.

Jukka Poikela

@ Jussi Jalonen jutusteli:
Jäljelle jää tietysti se 35%. Kokonaismäärästä silti vain vaivaiset 14% on niitä, jotka nukkuvat yönsä pelosta täristen, kammoksuen niitä sängyn alla lymyileviä uskonsotureita."
*
*
Älä Jalonen heitä kirvestäsi kaivoon. Jos Suomen 50 000 muslimia on jo onnistunut ghetot saamaan aikaiseksi ja 14% suomalaisista on jo tullut järkiinsä, niin kohta voinemme odottaa, että tuo vaatimaton tärisijöiden osuus nousee jo yli maagisen viidenkymmenen prosentin. Eihän siihen tällä vauhdilla vaadita kuin vajaa 200 000 oikeauskoista vääräuskoisten sortajaa.

Minulla henkilökohtaisesti ei ole mitään syytä tuota islamin hyökyaaltoa pelätä. Toista se on homojen ja naisten osalta. Sinunkin on hyvin helppoa viisastella, kun et kumpaankaan viiteryhmään kuulu.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Eiköhän valtaosa uskonnoista katso, että vääräuskoiset ovat jotenkin vaillinaisia ihmisinä?

Jukka Poikela

"Eiköhän valtaosa uskonnoista katso, että vääräuskoiset ovat jotenkin vaillinaisia ihmisinä?"

Länsimaiselle tyypilliselle suvaitsevaiselle ihmiselle tuo tietysti on hyvin yleinen ajatus. Tuosta mielipiteestä voidaan olla montaa mieltä. Jos jossakin aatemaailmassa ollaan sitä mieltä, että uskottomat ovat jotenkin vammaisia, niin siitä on kuitenkin varsin pitkä matka siihen, että heidät pitäisi teloittaa. Noinhan asiantila valitettavasti on islamissa. Jos väärinajattelijoiden tappamiskehoitukset eivät ole sitä äärimmäistä oman kulttuurin ihannointia ja muiden mollausta, niin mikä sitä sitten oikein on?

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Länsimaisena suvaitsevaiston edustajana voin todeta, että maailmanhistoriassa on aika paljon esimerkkejä siitä miten vääräuskoisten tappamista on pidetty hyväksyttävänä asiana. Aina on löytynyt jokin doktriini, jolla tappaminen on pyhitetty.

Neohumanistien kirjoittelu ja tappamisuhkailut netissä ovat ihan samaa taleban-tyyppistä ajattelumallia, josta uusnatsit islamisteja kritisoivat.

Jukka Johansson

diipadapaa. Mitään asiaa sinulla ei ollut. Onnistuit sentään laittamaan sanojen väliin rasisti ja persu. Siitä pisteet.

Pointtisi jäi uupumaan.

Reijo Tossavainen

Eräässä tutkimuksessa selvitettiin kuinka milläkin paikkakunnalla suhtaudutaan maahanmuuttajien asuttamiseen omalle paikkakunnalle. Kaikkein kielteisimmin suhdaututtiin Kauniaisissa... Tästä punavihreä mukasivistyneistä ja mukasuvaitsevaisto on ollut hiljaa hallitsemansa median palstoilla, koska se sovi heidän maailmankuvaansa...

Jonne Himanen

Ja silti mukasivistynyt mukakansanedustaja Tossavainen on saanut informaationsa mediasta ja levittää niitä mukamielipiteinään.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Tsekkaapa Kauniaisten kunnanvaltuuston punavihreiden osuus.

Käyttäjän kadargelle kuva
Kadar Gelle
Anis Harran

Hyvä artikkeli ja mielenkiintoinen keskustelu.

Haluan muuten erikseen kiittää Helena Erosta. En ole koskaan käynyt Lieksassa mutta tuntuu että Helena on tulkinnut asioita ainakin omasta näkökulmastaan rehellisesti. Niinhän se on että eivät mamupojat aina ole sen enempää herranenkeleitä kuin alkuasukkaat. Ja Suomessa tosiaan löytyy paljon ahdistusta, pelkoa ja sellaista tunnetta, että kukaan ei ymmärrä. Niin kuin kyllä muuallakin.

Jos 200 lieksalaista nuortamiestä tupsahtaisi työttömiksi työnetsijöiksi Bosaasoon, ajelisi kylänraiteilla bemarilla, näyttelisi keskisormea paikallisille pojille ja lähtisi iskemään paikallisia tyttöjä, niin kyllä siitä taitaisi sielläkin tappelu tulla. Ja tuhat juorua ja herjaa, osa totta, osa valetta, lähtisi takuulla liikkeelle. Suomalaisia haukuttaisiin Mogadishussa asti.

Muutamassa kohdassa huomaa sanavalinnoista, että retoriikkaa on ammennettu Hommafoorumin ja Scriptan propagandatuuteista, mutta Helenan esiin nostamat asiat ovat minusta käytännönläheistä ja järkevää maahanmuuttokritiikkiä. Lisää sellaista, ja vähemmän poikelomaista öyhötystä.

Tuomo Kankkunen

Kaikkia ihmisiä on pidettävä samanarvoisina ja ihmisarvoa loukkaamattomana.

Peruspelkurijoukkoon kuuluu väkeä monista puolueista, perussuomalaisten osuus on suhteellisesti suurin. Heidän oman ilmoituksensa mukaan.

Syrjinnälle on saatava sivistysvaltiossa nollatoleranssi.

http://yle.fi/radio1/asia/ajankohtainen_ykkonen/si...

Syrjintään ei ole mitään normaalijärkisiä perusteita.

Nyt tarvitaan suoraselkäistä rohkeutta rasisminvastaisiin talkoisiin. Viisas kansa seuraa varmasti perässä.

http://areena.yle.fi/video/1321693993645

Toimituksen poiminnat